FilmskeNovosti
Osnovane 1944.
BEOGRAD
SRBIJA
 
Iz štampe:

Novi projekat Filmskih novosti

Novi projekat "Filmskih novosti" : Serijal o Titu u režiji dvadeset četiri reditelja.
Jedini domaći filmski žurnal, "Filmske novosti", koje su skoro pet decenija bile neizostavni deo i amblem bioskopskog repertoara širom nekadašnje Jugoslavije, ponovo su u velikim projektima.

Na nedavnom sastanku u Savetu Evrope - sednici Euroimaža (Evropskog fonda za podršku koprodukcijama, distribuciji i prikazivanju filmova), po rečima Vladimira Tomčića, predstavnika Srbije i direktora "Filmskih novosti", promovisan je novi kapitalni projekat. Reč je o dokumentarnom materijalu o Titu, koji bi se prikazivao u 24 jednosatne epizode, u režiji 24 reditelja iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.

- Veći deo ovog materijala prvi put će biti prikazan, a odlučili smo da film režira više reditelja, da bismo imali različitu vizuru tog vremena. Oni mogu imati oprečna mišljenja, što je dobro, jer ćemo tako biti bliži istini o toj državi, epohi, i životu koji smo živeli - kaže Vladimir Tomčić. - Ovaj projekat radiće se na nivou države, u njega su odmah ušle Makedonija i BiH, a zainteresovane su Hrvatska i Slovenija, i pregovori su u toku.

Kako ističe Tomčić, dokumentarni serijal o Titu smatraju dragocenim i mnoge zemlje van našeg regiona, Francuska, Nemačka, Engleska..., koje takođe daju podršku novom projektu

"Filmske novosti" i danas sarađuju sa najznačajnijim evropskim kućama, naše materijale koriste Bi-Bi-Si, francuska televizija, italijanska, nemačka, čak i alžirska, pogotovu je ta saradnja proširena od kad je počeo "History channel". Jer, dokumentarni film je, pre svega, ozbiljan i verodostojni fakt. A "Filmske novosti" imaju oko sedamnaest miliona metara dokumentarne trake iz naše sopstvene produkcije. Ne znam da li iko u Evropi ima toliko materijala, i tako bogatu i raznovrsnu filmsku arhivu i dokumentaciju koja pokriva period od 1944. godine do danas. Naš arhiv sadrži predratni, zatim zaplenjeni arhiv iz Drugog svetskog rata, a čuva se i oko 56.000 kutija filma snimljenog na traci formata trideset pet i šesnaest milimetara - kaže Tomčić.

Ovi snimljeni žurnali, mesečni pregledi i specijalni filmovi, predstavljaju, zapravo, "enciklopediju" političkog, društvenog, kulturnog i svakodnevnog života tokom nekoliko decenija. Nema važnije oblasti o kojima "Filmske novosti" nisu izveštavale, od obnove i izgradnje zemlje, Pokreta nesvrstanih, olimpijada... do važnih događaja izvan granica nekadašnje zemlje. Snimatelji "Filmskih novosti" pravili su reportaže po čitavom svetu, a u okviru međunarodne razmene sa istim ustanovama, oni su i svet izveštavali o nama.

- Na isti način radimo i danas - "Filmske novosti" imaju dvadeset pet zaposlenih, među kojima su reditelji i kamermani, i dalje beležimo značajne događaje, kao hroničari ove zemlje. Od 1991. do 1999. elektronskom tehnikom snimljeno je više od 8.000 minuta dokumentarnog materijala, a o NATO bombardovanju Srbije imamo dokumentaciju od četiri stotine osamdeset minuta. Tu je i dokumentacija o prenosu moštiju kneza Pavla, i svim drugim važnim zbivanjima kod nas - kaže Tomčić.

Ipak, važna razlika u odnosu na vreme kada smo žurili da uđemo u bioskopsku salu pre nego što započnu "Filmske novosti" je ta što se, nažalost, više ne prikazuju u bioskopima.